Verkoopt u eten en drinken dat wordt afgehaald of bezorgd? En verpakt u dit vaak in een plastic beker, plastic bakje of andere plastic verpakking? Dan moet u vanaf 1 juli 2023 een extra toeslag rekenen aan uw klanten. Deze verpakkingskosten moet u apart als kosten op de bon of bestelfactuur tonen. In de HioPos Cloud Kassa app is dit gelukkig eenvoudig in te stellen! Natuurlijk kunt u er nu al mee beginnen. Zo komt u niet in juli voor een verrassing te staan.

WAAROM

Het doel van het invoeren van deze toeslag door de Nederlandse regering is om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen. Iedere dag worden in Nederland 19 miljoen wegwerpverpakkingen gebruikt. Het kabinet verwacht dat met het invoeren van deze maatregel uiteindelijk 40% minder plastic gebruikt wordt. De actie volgt op de eerdere invoering van betaalde plastic tasjes. Uiteraard kunt u als ondernemer een geheel plasticvrij alternatief voor uw verpakkingen zoeken. Bezorgsupport heeft van haar klanten al vernomen  dat voor veel maaltijden of consumpties is er nog geen goed betaalbaar alternatief is die de kwaliteit van uw product standhoudt. U ontkomt er waarschijnlijk dus niet aan dat u een toeslag moet doorberekenen!

DOORBEREKENEN

Als ondernemer moet u vanaf 1 juli aanstaande de kosten zichtbaar doorrekenen aan de klanten. Het kabinet heeft richtlijnen gegeven van prijzen. U wordt geadviseerd bijvoorbeeld €0,25 voor een koffie-to-go of milkshake beker vragen. Voor een bakje voor een afhaalmaaltijd kunt u bijvoorbeeld €0,50 rekenen en andere plastic verpakkingen voor bijvoorbeeld saus €0,05. Iedere prijs moet apart getoond worden en mag niet verwerkt zijn in de totaal prijs van het product. Uit onderzoek bleek dat de eindgebruikers dit ook fair prices vinden. In de snackbar kan de consument dus €0,80 extra moeten betalen aan plastic verbruik. Toon dit zowel in de fysieke winkel bijvoorbeeld op een scherm of poster, als op de bon.

HOE INSTELLEN IN HIOPOS?

HIOPOS kent een recyclebutton in het hoofdscherm. Als de functie take away wordt  gekozen wordt het “statiegeld” opgeteld bij het af te rekenen bedrag. Zoals dit ook al voor de PET flessen kan.

HERBRUIKBARE OPTIE

Als ondernemer moet u, als u doorgaat met de plastic verpakking straks aan uw klanten ook een herbruikbare optie tonen. Bijvoorbeeld een duurdere verpakking van karton of een beker met statiegeld. Mogelijk zal het vaker voorkomen dat de consument een maaltijd in een eigen verpakking komt afhalen. In januari 2024 komt daarbij dat je ook op uw eigen locatie geen plastic voedselverpakkingen meer mag gebruiken voor consumpties ter plekke en moet u dit gescheiden inzamelen voor tenminste 70% hoogwaardige recycling. Hieraan zijn strenge regels verbonden. De enige sector waarvoor uitzonderingen gaan gelden zijn de zorg.

Foto: Paul Siewert Unsplash

Heeft u vragen over deze maatregelen? Ons team denkt graag met u mee!