Bij MKB-bedrijven komt cybersecurity steeds hoger op de agenda te staan. Iedereen, van visboer tot makelaar, kan namelijk door het wegvallen van IT-systemen bedrijfsschade oplopen. Uiteraard is Bezorgsupport voor honderden bedrijven al partner om alle voorzorgsmaatregelen te nemen en monitoren. Wie het risico helemaal wil laten afdekken, kan zich aanvullend laten verzekeren voor cybercrime. Bezorgsupport werkt hierbij al jaren prettig samen met Den Braber & Ram. Jean Paul Ram legt uit wat deze combinatie zo sterk maakt.

“Wij, van Den Braber & Ram zijn een kantoor dat ondernemers ontzorgt voor hun verzekering en financieel advies,’’ begint hij. “We zijn gevestigd aan de Scheveningse haven, maar werken voor klanten in heel Nederland. Voor grote internationale handelsbedrijven tot de bakker op de hoek, iedere ondernemer heeft vraagstukken op het gebied van verzekeringen. Sinds enkele jaren is daarbij de verzekering tegen cybercrime als bedrijfsrisico bijgekomen. Inmiddels bieden zo’n 25 verzekeringsmaatschappijen dit aan. Wij bemiddelen uiteraard bij de verzekering die het beste past bij het bedrijf.” Verzekeren voor cybercrime kan al vanaf €300,- per jaar. “Dat is heel basis,’’ zegt Jean Paul Ram. “Je kunt dit uitbreiden met de meest allriskdekkingen. Een cyberverzekering is echt maatwerk, een notaris of dokterspraktijk heeft een ander vraagstuk dan een café.”

VANGNET

Tot nu toe heeft Den Braber & Ram bij slechts twee klanten de verzekering echt moeten aanroepen. “Cyberdieven houd je toch niet tegen. Ze zijn dermate slim. Vaak is het stelen van bedrijfsgegevens of een bedrijfsproces stilleggen, niet het doel ansich. Het draait om de poen. Als bedrijf krijg je bij een hack dan een aanbod om binnen 48 uur een riant bedrag te betalen, waarmee je je bedrijf weer kan voortzetten.”

“Mocht het echt nodig zijn de claim aan de hackers te betalen, doet de verzekeraar dit voor jou”

Wat doet de verzekering dan precies? “De verzekering is een vangnet. Zodra er een cybergeval is, gaat direct; echt binnen enkele uren; een specialist van de maatschappij een inschatting maken van de consequenties en mogelijkheden. Denk aan het terughalen van de gegevens en betalen van de geëiste geldsom. Mocht het echt nodig zijn de claim aan de hackers te betalen, doet de verzekering dit voor jou. Ook voor imagoschade die je oploopt door zo’n hack is er een dekking mogelijk. Het doel is om zo snel mogelijk het bedrijfsproces weer in orde te hebben.”

VOORZORGSMAATREGELEN

Uiteraard eisen verzekeraars dat je als bedrijf voorzorgsmaatregelen neemt voor cybersecurity en adviseren je daarover. Een verzekering kan het nemen van die maatregelen ook stimuleren. Daardoor moet je bewuster met cybersecurity bezig zijn. “Voor het aangaan van de verzekering, vragen verzekeraars om een garantie,’’ vervolgt de verzekeringsadviseur. “Welke voorwaarden de verzekeraars daaraan stellen, is bedrijfsspecifiek en heel afhankelijk van data. Werk je bijvoorbeeld met cliënt/patiëntgegevens, of is er betalingsverkeer of handel je internationaal?,’’ somt Jean Paul Ram op. Maatregelen die je bijvoorbeeld moet nemen zijn zowel technisch als organisatorisch. Denk 24/7 virusherkenning op systemen en training van mensen. “Vergelijk deze voorzorgsmaatregelen met de verplichte rookmelders en brandblussers in je pand. Ik verwacht wel dat verzekeraars ook komende jaren meer gaan eisen voor voorzorgsmaatregelen en de standaard steeds hoger komt.”

“Vergelijk deze voorzorgsmaatregelen met de verplichte rookmelders en brandblussers in je pand”

ONTZORGEN

De samenwerking met Bezorgsupport is echt een aanvulling op elkaar. “Het management van een MKB-bedrijf wil vooral ontzorgd worden. Dat is wat wij, Den Braber & Ram en Bezorgsupport, als dienstverleners ook met elkaar gemeen hebben,’’ legt Ram uit. “Bezorgsupport is er voor alle IT-zaken, wij voor het vangnet als verzekering. Een gouden combinatie!”

Heb je interesse in een cyberverzekering? Neem dan contact op met Bezorgsupport via 088-7777900 of info@bezorgsupport.nl  of Den Braber & Ram via 070 355 7483 of info@braberram.nl.